Anni Fiil – papirkunstner

Anni Fiil er født i Odense. Nu bor og arbejder hun i Slagelse.

Hun er uddannet billedvæver og har lavet adskillige billedtæpper til skoler og institutioner, ligesom hun har lavet et antependium til en lille lokal kirke mellem Slagelse og Næstved. Senere opdagede hun glæden ved at arbejde med papir - især håndgjort papir som et medie til at udtrykke sig kunstnerisk.

Til denne udstilling har Anni Fiil lavet forskellige skåle, hvor hun udelukkende har arbejdet med forskellige plantefibre. Fibrene bliver findelt, kogt i 4-6 timer, blendet og støbt til skåle. Nogle af skålene er af schweizisk bjerghamp, og her er fibrene ikke findelt, men efter kogningen hamret ud og til sidst støbt i en form.

Collagerne på væggen er først tegnet på en akrylplade, som er trykt på Grafisk Værksted Næstved. Dernæst er det håndlavede papir tilføjet, og til sidst har Anni Fiil syet på værkerne.

Tom Jørgensen, BA, redaktør ved Kunstavisen, skriver: ”Anni Fiils primære materiale er det håndlavede papir, som hun sætter sammen i collager, med supplerende brug af jern og kobber. I collagerne går vi bevidst ned i tempo. Farverne er afdæmpede og kompositionerne er tilsyneladende udramatiske - indtil man kigger nærmere efter og opdager en subtil og forunderlig verden af fine farvenuancer, dynamiske billedopbygninger og selve papirets stoflige og uhyre smukke kvalitet. Kvaliteter, der i mødet med andre materialer, danner en rigt varieret orkestrering af sanseindtryk.”

Anni Fiil har nu arbejdet som papirkunstner i mere end 20 år. Hun er medlem af Danske Kunsthåndværkere og Designere, af Grafisk Værksted Næstved og af IAPMA (International Association of Hand Papermakers and Paper Artists).

Som medlem af IAPMA har hun fået mulighed for at udstille over hele verden:  Australien, Sydkorea, Israel, Polen, England, Tyskland og USA. Alle udstillinger har været censurerede. ”Jeg har været heldig”, siger Anni Fiil.

For tiden deltager Anni Fiil i et tysk-dansk samarbejde, som er opstået i forbindelse med Femernbæltforbindelsen. Her mødes tyske og danske kunstnere i projektet ”Den bevægede kuffert”, hvor det at krydse grænser og identitet afsøges og udtrykkes kunstnerisk. Samarbejdet begyndte i 2013. Der afholdes hvert år et symposium og en udstilling skiftevis i Tyskland og Danmark. I år er det i Tyskland.

I november 2014 var hun inviteret til at deltage i ”Kunstmaand Ameland”, som er et internationalt udstillingsprojekt, der foregår over hele den vestfrisiske ø Ameland, Holland i november måned.

September-november 2019, KUNST & DESIGN Købmandsgården